19 Apr 2013

CAMERE DE COPII, PRINCIPII SI IDEI

Continuam in acelasi registru inceput zilele trecute. Ne concentram pe camerele de copii, intrand un pic in detalii. Azi, o prezentare generala a acestui univers care se anunta a fi magic de la inceput la sfarsit.


        Camera copilului. Copilul intre 0-6-7 ani, mai exact. Nimeni nu se gandeste la ea, pana nu este cazul. Cazul in care apare un prichindel si bineinteles, are nevoie de spatiul lui propriu si personal. Si de ce nu personalizat?  Personalizat dupa chipul si asemanarea...parintilor pentru inceput, pana ce  singur,  ajunge sa isi perceapa spatiul si sa si-l ajusteze nevoilor.
 Cam asa arata o camera de copii in anul de gratie 1935. Pe aproape,nu?
         Insa, la inceput, copilul nu stie ce vrea, cum vrea, tot ce poate, e sa planga pentru a sublinia eventualele dorinte. De aceea, parintii trebuie sa decida cum va fi organizat spatiul piciului. Pentru nevoile lor mai intai. Trebuie avut in vedere ca o camera pentru copii este in primul rand functionala.  Abia pe locul secund se afla imaginea. Bineinteles, si aici conteaza sintagma” forma urmeaza functiunii”. si invers.

Asadar, camera cu pricina va cuprinde cam tot ce este necesar  pentru  derularea in bune conditii a vietii parinte –copil. Dar cam ce anume ii trebuie ca totul sa fie in regula? Ei bine, in primul si in primul rand nelipsitul patut. Poti opta pentru varianta patut ingradit, pe care bineinteles il vei schimba in anii ce vor urma, sau pentru varianta “ patut care isi mareste dimensiunile” adica lungimea, pe masura ce copilul ia proportii. Bineinteles, acest tip de alegere va fi prevazuta cu sisteme de siguranta, pentru ca doar nu vrem un copil rostogolit pe podeaua camerei, nu?

 Si o camera din zilele noastre. Simplitatea si functionalitatea inca se pastreaza. Pentru a evidentia individualitatea se pune insa accent pe elementele mici de design care trebuie sa"sara in ochi". 


Urmatorul aspect il reprezinta zona/spatiul pentru depozitare. De la scutece, babetele, lotiuni si pana la hainute pentru toate sezoanele, toate trebuie sa isi gaseasca loc cumva. Si aici,exista variante si variante. Totul depinde foarte mult de spatiul pus la dispozitie. Avem, asadar, dulapiorul colorat  ( sau nu), inchis frumos si asortat cu restul mobilei, rafturile la vedere, asta pentru mamici uituce care prefera sa le aiba pe toate la vedere sau dulapul  deja existent, in care isi depoziteaza si restul familiei catrafusele.

 Pentru a pune mai mult in evidenta ideea de zona de schimbat si de alaptat. Si o nonculoare este buna pentru camera, dupa cum se vede. Poate mult mai usor de gestionat. Pentru cei incepatori intr-ale amenajarilor.



Urmeaza, dupa cum probabil v-ati imaginat o zona dedicata schimbatului si curatatului. Si in acest caz exista mai multe solutii: masa de schimbat, care cuprinde si zone dedicate depozitarii accesoriilor necesare  ritualului cu pricina, sau daca spatiul nu va permite puteti opta pentru folosirea   comodei  ca loc de plasare al saltelei speciale pentru infasat. Tind spre ultima varianta, care mi se pare mult mai economica. Si din punctul de vedere al spatiului dar si al banilor. Plus, ce faci cu masuta de infasat dupa ce creste “ala micu’?


O posibila optiune pentru patut. 

Nonculoare cu accente geometrice. La fel de usor de pus in practica.

Pat de designer, reglabil. Asta da gaselnita,nu?

Si o idee de cum se combina culorile astfel incat sa nu ajungem cu o camera albastra sau roz de sus pana jos.

 Si asta daca vreti un spatiu de alaptat alternativ si original. Ne mai gandim insa la cat de comod o fi, ca de aratat bine, arata.



Cam aceste 3 elemente sunt esentiale pentru o buna functionare a camerei copilului. Ei, si acum urmeaza grosul, mai mult sau mai putin necesar, dar vital pentru imbunatatirea spatiului. In primul rand poti opta si pentru o zona unde se va desfasura celalalt ritual important din viata celui mic, si anume alaptatul. Aceasta zona trebuie creata astfel incat sa fie cat mai placuta si comoda pentru mama. Doar ea stie cat timp pretios va petrece aici. Deci, este nevoie in primul rand de un fotoliu sau un balansoar cat se poate de comod. Alaturi, sau in apropiere trebuie sa existe toate lucrurile necesare activitatii cu pricina: o veioza cu lumina calda ( sa nu trezim bebelusul in timpul mesei nocturne) , pernute aruncate, pentru  si mai mult comfort.

Urmeaza, lucrurile inutile care infrumuseteaza camera, aducand-o la desavarsire: jucarii, obiectele de tot felul care sa aminteasca functiunea esentiala, pereti colorati, dungati, pictati. Aceste detalii depind in mare masura de personalitatea fiecaruia, logic. Presarate in post sunt imagini care sa sustina ideea din urma. Atatea personalitati, atatea camere de copii.
Imaginile preluate de pe http://pinterest.com/

No comments:

Post a Comment